Vadderade kuvert

Vadderade kuvert är kort beskrivet en bubbelpåse med yttre förstärkning. Luften i bubblorna medför en mycket liten viktskillnad jämfört med ej vadderade kuvert, vilket är bra vid frakt eftersom portokostnaden då inte ökar speciellt mycket. Vadderade kuvert är aningen dyrare än papperskuvert eftersom de innehåller mer material och skyddar bättre mot stötar etcetera.

Den huvudsakliga innebörden av att frakta föremål i vadderade kuvert istället för de vanliga papperskuverten är naturligtvis att skydda föremålet i fråga. De vadderade kuverten förekommer således i samma storleksklasser som papperskuvert och hanteras på liknande vis.

Multiskyddande
Det är inte bara lagret av bubbelplast på insidan som utgör skyddande effekt, utan också utsidan. Vadderade kuvert har en utsida av extremt slittåligt papper som står emot de flesta motstånd paketet kan träffa på under sin färd från avsändare till mottagare. Skyddet som dessa två sidor tillsammans utgör hos vadderade kuvert kan verka åt båda hållen. Det vill säga, antingen är det ett ömtåligt föremål på insidan som skyddas mot stötar och liknande från utsidan, eller så är det ett vasst/hårt föremål i paketet som skyddas från att skada dess omgivning.

Miljötänk
I dagens samhälle finns det mycket att tänka på vid produkttillverkning och –transport, sådant som för ett tag sedan inte var lika relevant. Idag är det i många fall viktigt för att ens få tillåtelse att producera att produktidén har en miljötanke i bakgrunden. Av den anledningen är nästan alla vadderade kuvert idag tillverkade av återvinningsbart material.

Till att försluta vadderade kuvert används flera olika lösningar, däribland klämmor, häftklamrar och tejp. I flera fall talar man om att även dessa material bör vara återvinningsbara, men detta är svårare att uppnå med de varierande komponenterna. En del välutvecklade, och således också dyrare, modeller av vadderade kuvert försluts med hjälp av en självhäftande klaff med skyddspapper, som då går att återförsluta.

Att köpa vadderade kuvert
När man ska köpa vadderade kuvert måste man självklart anpassa inköpet efter ändamålet. Om det är ett stort eller litet föremål som skall skickas, hur långt och med vilka risker paketet kommer att färdas samt hur många paket som skall skickas är några av de viktigaste punkterna att ha i åtanke vid köpet. I de dagligvaruhandlar där sådana finns säljs de vanligen i flerpack om tio eller flera, medan välsorterade pappershandlar föredrar att sälja dem i enskilda exemplar. Dessa sorterade handlar är även lämpliga att gå till om man inte riktigt är säker på svaren kring ovanstående behov eftersom där finns hjälp att tillgå.

Comments are closed.